Benvinguts. Aquest blog està basa't en la placa base ASUS P6T DELUXE

Google
WWW PC HARDWARE

lunes, 26 de enero de 2009

CONNECTORS SERIAL ATA (SATA)



Serial ATA o S-ATA (acrònim de Serial Advanced Technology Attachment) és una interfície de transferència de dades entre la placa base i alguns dispositius d'emmagatzematge, com pot ser el disc dur, o altres dispositius d'altes prestacions que estan sent encara desenvolupats. Serial LLIGA substituïx a la tradicional Parallel ATA o P-ATA (estàndard que també es coneix com IDE o ATA). El S-ATA proporciona majors velocitats, millor aprofitament quan hi ha diversos discos, major longitud del cable de transmissió de dades i capacitat per a connectar discos en calent (amb la computadora encesa). Actualment és una interfície extensament acceptada i estandarditzada en les plaques base de PC. L'Organització Internacional Serial ATA (SATA-IO) és el grup responsable de desenvolupar, de manejar i de conduir l'adopció d'especificacions estandarditzades de Serial ATA. Els usuaris de l'interfície SATA es beneficien de millors velocitats, dispositius d'emmagatzematges actualitzables de manera més simple i configuració més senzilla. L'objectiu de SATA-IO és conduir a la indústria a l'adopció de SATA definint, desenvolupant i exposant les especificacions estàndard per a l'interfície SATA.

VELOCITATS
AL referir-se a velocitats de transmissió, convé recordar que en ocasions es confonen les unitats de mesura, i que les especificacions de la capa física es refereixen a la taxa real de dades, mentre que altres especificacions es refereixen a capacitats lògiques. La primera generació especifica en velocitats de 1.5 Gbit per segon, també coneguda per SATA 1.5 Gb/s o Serial ATA-150. Actualment es comercialitzen dispositius SATA II, a 3 Gb/s, també coneguda com Serial ATA-300. S'està desenvolupant SATA 6 Gb/s que inclou una velocitat de 6.0 Gb/s estàndard, però que no entrarà en el mercat fins a mitjans del 2009. Els discos que suporten la velocitat de 3Gb/s són compatibles amb un bus de 1,5 Gb/s. En la següent taula es mostra el càlcul de la velocitat real de SATA 1.5 Gb/s i SATA 3 Gb/s:



TOPOLOGIA

SATA és una arquitectura "punt a punt". És a dir, la connexió entre port i dispositiu és directa, cada dispositiu es connecta directament a un controlador SATA, així, cada dispositiu gaudeix la totalitat de l'ample de banda, de la connexió, sense que existeixi la sobrecàrrega inherent als mecanismes d'arbitratge i detecció de col·lisions. El controlador host es troba embegut en la placa-base o instal·lat com una targeta en un dels seus sòcols, que actua com pont entre les dades paral·leles del bus i el dispositiu SATA. Existeixen controladors amb més d'una sortida (generalment 4 o 8) de manera que poden connectar-se diversos dispositius. També s'han dissenyat multiplicadors de port que permeten augmentar el nombre de connexions en un port del controlador, amb la finalitat d'augmentar el nombre de dispositius connectats. A més de la tasca de serializar/paralelizar les dades, una part important del treball del controlador està relacionada amb els protocols de connexió i desconnexió del perifèric, que són bastant sofisticats en aquest tipus d'interfície, ja que està prevista la capacitat de connexió en calenta o Hot Plug. El protocol de connexió és capaç d'identificar el tipus de dispositiu connectat; detectar si funciona correctament; negociar la velocitat de la connexió, etc. La interfície Serial LLIGA guarda certes similituds amb la interfície USB, encara que SATA és molt més ràpida que aquella, i els dispositius no s'alimenten del propi bus.

0 comentarios: