Benvinguts. Aquest blog està basa't en la placa base ASUS P6T DELUXE

Google
WWW PC HARDWARE

lunes, 26 de enero de 2009

CONNECTORS IDE



El port IDE (Integrated device Electronics) o ATA(Advanced Technology Attachment) controla els dispositius d'emmagatzematge massiu de dades, com els discos durs i ATAPI (Advanced Technology Attachment Packet Interface) i a més afegix dispositius com les unitats CDROM. En un primer moment, les controladores IDE anaven com targetes d'ampliació, majoritàriament ISA, i només s'integraven en la placa mare d'equips de marca com IBM, Dell o Commodore. La seva versió més estesa eren les targetes multi I/O, que agrupaven les controladors IDE i de disquet, així com els ports RS-232 i el port paral·lel, i només models de gamma alta incorporaven sòcols i connectors SIMM per a escorcollar el disc. La integració de dispositius va portar aconsegueixo que un sol xip fos capaç d'ocupar tot el treball. Amb l'aparició del bus PCI, les controladores IDE gairebé sempre estan incloses en la placa base, inicialment com un xip, per a passar a formar part del chipset. Sol presentar-se com dos connectors per a dos dispositius cadascun. Dels dos discos durs, un ha d'estar com esclau i l'altre com mestre perquè la controladora sàpiga a/de quina dispositiu manar/rebre les dades. La configuració es realitza mitjançant jumpers. Habitualment, un disc dur pot estar configurat d'una d'aquestes tres formes:

* Com Mestro ('Màster'). Si és l'únic dispositiu en el cable, ha de tenir aquesta configuració, encara que de vegades també funciona si està com esclau. Si hi ha altre dispositiu, l'altre ha d'estar com esclau.

* Com Esclau ('slave'). Ha d'haver altre dispositiu que sigui mestre.

* Selecció per cable (cable select). El dispositiu serà mestre o esclau en funció de la seva posició en el cable. Si hi ha altre dispositiu, també ha d'estar configurat com cable select. Si el dispositiu és l'únic en el cable, ha d'estar situat en la posició de mestre. Per a distingir el connector en el qual es connectarà el primer bus Ide (Ide 1) s'utilitzen colors distints. Aquest disseny (dos dispositius a un bus) té l'inconvenient que mentre s'accedeix a un dispositiu l'altre dispositiu del mateix connector IDE no es pot usar. En alguns chipset (Intel FX triton) no es podria usar si més no l'altre IDE alhora. Aquest inconvenient està resolt en S-ATA i en SCSI, que poden usar dos dispositius per canal. Els discos IDE estan molt més estesos que els SCSI a causa de el seu preu molt més baix. El rendiment de IDE és menor que SCSI però s'estan reduint les diferències. El UDMA fa la funció del Bus Mastering en SCSI amb el que es reduïx la càrrega de la CPU i augmenta la velocitat i el Serial ATA permet que cada disc dur treballi sense interferir als altres. De totes maneres encara que SCSI és superior es comença a considerar l'alternativa S-ATA per a sistemes informàtics de gamma alta ja que el seu rendiment no és molt menor i la seva diferència de preu sí resulta més avantatjosa.

0 comentarios: